Tulossa

Ylpeys ja ennakkoluulo

Kaarina-Teatterin 35-vuotisjuhlanäytelmä

Kirjoittanut: 

Jane Austen (dram. Simon Reade, suom. Aino Piirola)

Ohjaus: 

Sami O. Vartiainen

Ensi-ilta: 

13.10.2018

Viimeinen esitys: 

15.12.2018

Saisiko olla 35-vuotisjuhla ilman pitkiä puheita ja kankeaa patsastelua? Tervetuloa Kaarina-Teatteriin!

Lokakuussa ensi-iltansa saavassa näytelmässä Ylpeys ja ennakkoluulo riittää kyllä puhetta, mutta niin myös vauhtia, romantiikkaa, enemmän tai vähemmän vaarallisia tilanteita ja helmojen pyörähtelyä tanssin merkeissä. Ja mistä sitä tietää vaikka itse Jane Austenkin pelmahtaisi lavalle avaamaan kuuluisaa teostaan?

Jane Austenin 1800-luvun alun Englantiin sijoittuva upea draamakomedia saa melkoisen kasvojenkohotuksen uskaltautuessaan Kaarina-Teatterin lavalle; luvassa on tunnemaailman pyrskähdyksiä laidasta laitaan, pursuilevia ihmissuhdekiemuroita ja riemukkaita sivuhahmoja. Britannian nummilta Kaarinan kummuille tuotu mestariteos kutsuu kaikki kanssaan juhlimaan Kaarina-Teatterin 35-vuotista taivalta!

"On yleisesti tunnustettu tosiasia, että naimaton, varakas mies tarvitsee välttämättä vaimon..."

Elizabeth Bennet on nopeaälyinen, teräväkielinen ja idealistinen nuori nainen. Yhteisössä jossa luokka ja varallisuus merkitsevät kaikkea, hän aikoo rikkoa muotin ja naida rakkaudesta, ei rahasta. Kun piirikuntaan asettuu rykmentti, tuo se matkassaan monelle nuorelle naiselle mieluisia upseereita ja tanssiaisia – ja myös erään kopean herra Darcyn…

Kirjoittanut: Jane Austen, dramatisoinut Simon Reade (suom. Aino Piirola)
Ohjaus ja koreografia: Sami O. Vartiainen
Pukusuunnittelu: Anniina Kuula, lavastus Niina Suvitie, maskeeraus Marika Torvinen, valosuunnittelu Taina Möysä, äänisuunnittelu Ville Salminen, juliste Sanna Moisio

Ensi-ilta lauantaina 13.10.2018 klo 17.00.
Seuraavat esitykset 16.10.–14.12. ti ja pe klo 19 ja su klo 17.
Viimeinen esitys lauantaina 15.12.2018 klo 15.00.

Näytelmän esitysoikeuksia valvoo Näytelmäkulma - Nordic Drama Corner Oy

Peruslipun hinta 24 euroa - https://kaarina-teatteri.fi/liput

Toivon puu, pysy lujana

Frida Kahlon tarina

Kirjoittanut: 

Aino Piirola (sovitus Mikko Rantanen)

Ohjaus: 

MIkko Rantanen

Ensi-ilta: 

26.01.2019

Viimeinen esitys: 

02.03.2019

Frida Kahlo (1907-1954) oli meksikolainen taidemaalari. Hänet tunnetaan tuskaa, kuoleman läsnäoloa ja elon pimeää puolta ilmaisevista maalauksista, mutta myös värikylläisistä toivoa säteilevistä teoksista. Kahlo maalasi laajan sarjan inhorealistisia omakuvia. Hänen luovuutensa lähteet kumpuilivat Meksikon alkuperäiskansojen kulttuurista.

Aino Piirolan kirjoittama draama Toivon puu, pysy lujana on tarina Frida Kahlon vivahteikkaasta elämästä. Syyskuussa 1925 Kahlo oli liikenneonnettomuudessa, jossa bussi ja raitiovaunu törmäsivät. Metallinen kaide lävisti hänen lantionsa ja aiheutti useita murtumia. Hänelle piti tehdä 35 leikkausta. Myöhemmin Fridan terveys heikkeni entisestään. Vuonna 1953 Kahlolla oli ensimmäinen yksityisnäyttelynsä Meksikossa, ja sairautensa takia hän osallistui sen avajaisiin galleriaan tuodusta katosvuoteesta käsin.

Pienoisnäytelmässä avataan myös hänen suhdettaan taidemaalari Diego Riveraan. Kommunismin aallonharjalla ratsastava Rivera oli kuuluisa myös useista naissuhteistaan Fridan rinnalla.

Toivon puu, pysy lujana on uudenlainen näyttämösovitus Frida Kahlon tarinasta. Se on tosipohjaan perustuva kertomus siitä, miten kivun kahlitsema taiteilja ammentaa voimaa kohtalostaan. Mielenkiintoinen muutos Aino Piirolan alkuperäiseen monologitekstiin on, että Kaarina-Teatterin näytelmäversiossa Kahlon elämästä kertovat kaksi Fridaa. Alter ego -rooleissa nähdään Salla Vahtera ja Piia Leppämäki.

Näytelmän esitysoikeuksia valvoo Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry.

En ole koskaan maalannut unia. Maalaan omaa todellisuuttani. Se ei jätä minua rauhaan nukkuessanikaan. - Frida

Liput 15 €/kpl - https://kaarina-teatteri.fi/liput

Esitykset 26.1.—2.3.2019 lauantaisin klo 17.00 ja keskiviikkoisin klo 19.00.

Niskavuoren nuori emäntä

Kotimainen kolmiodraamaklassikko

Kirjoittanut: 

Hella Wuolijoki

Ohjaus: 

Janne Jämsä

Ensi-ilta: 

16.03.2019

Viimeinen esitys: 

11.05.2019

Keväällä 2019 ensi-iltaan tulee Hella Wuolijoen näytelmä Niskavuoren nuori emäntä. Näytelmän ohjaa Janne Jämsä. Niskavuori-saagan ajallisesti ensimmäinen osa kertoo Loviisan, Juhanin ja Malviinan välisestä kolmiodraamasta. Niskavuoren epävarma nuori emäntä Loviisa pakenee metsään saatuaan tietää miehensä Juhanin ja talon meijerskan Malviinan suhteesta. Metsästä palaa vahvatahtoinen nainen, joka häätää Malviinan talosta. Juhani raivostuu kuultuaan tästä, mutta lopulta hänen ei auta kuin tehdä päätös: valitako rakkaus vai suku, talo ja asema?